RVS bescherming

Roestvrij vast staal “de officiële term”

Roestvrij vast staal de afkorting RVS, ook wel Inox genoemd naar het Franse woord inoxydable, is algemeen ingeburgerd tot de term ‘roest vrij staal’. Maar, deze term is vanwege meerdere redenen onjuist! Roest vrij staal is eigenlijk zuiver/schoon onbehandeld staal dat ‘vrij van roest’ is, maar het is niet roestvrij.

Wat juist en onjuist is en wat de meest voorkomende soorten roest vast staal zijn, lees je in dit blog

Wat maakt staal tot roest vast staal?

Het chroom in de legering vormt samen met vocht en zuurstof een flinterdun laagje chroomoxide. Dit laagje is onzichtbaar. Als de oxidelaag zich helemaal over het oppervlak heeft gevormd, stopt het proces en is het onderliggende metaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. 

Roest vast staal (RVS) heeft de unieke eigenschap dat zijn beschadigde oxidehuid zich vanzelf herstelt onder invloed van zuurstof uit de omringende lucht. Een voorwaarde hiervan is dat er geen chloriden uit bijvoorbeeld de zoute zeelucht aan de kust of de chloorlucht in zwembaden aanwezig zijn. 

Bij GEBA-Reinigingsdiensten maken wij voor onze totaaloplossingen gebruik van verschillende (RVS )roestvrij vast staal mogelijkheden. Wij verzorgen de schoonmaak reiniging en onderhoud van roestvrij vast staal. Benieuwd naar de mogelijkheden? Vind de oplossing die past bij jouw situatie via onze website GEBA-Reinigingsdiensten. Wij adviseren en helpen graag. 

Welke soorten en benaming RVS zijn er? 

De twee meest voorkomende en gebruikte rvs-soorten zijn type AISI 304 en AISI 316. Het belangrijkste verschil is dat, door een andere scheikundige samenstelling, AISI 316 een (veel) betere corrosiebestendigheid kent dan AISI 304. Daarom labelen/adviseren wij RVS 304 voor ‘binnen RVS‘ of ‘huishoud RVS’ en RVS 316 voor ‘ het RVS Buiten‘.  

Maar roest vast staal roest wél; hoe kan dat?

Op de eerste plaats is die ingeburgerde term van ‘roestvrij staal’ verwarrend. Maar het is wel begrijpelijk want het is juist de bedoeling dat het staal vrij van roest blijft.   

Dat het dan alsnog roest, komt doordat in de chemische samenstelling (ijzerlegering) van staal het grootste gedeelte wél corrosiegevoelig is. Het oxideschilletje, zoals bovenaan beschreven, zorgt ervoor dat van buitenaf geen schadelijk stoffen binnendringen en dat er ook geen metaal ‘ontsnapt’.  

Deze flinterdunne laag, gedraagt zich ook ware een menselijke huid: wanneer het beschadigt raakt, is het in staat zichzelf te herstellen. Als er zuurstof bij de beschadigde plek kan, groeit met een nieuw laagje het plekje weer dicht. Dit blijvende proces blijft alleen in stand wanneer men de oxidehuid goed en voorzichtig verzorgt.   

Het evenwicht wordt verstoord wanneer boosdoeners de huid aantasten en deze blijvend onder de huid kruipen. Het gevolg is dat de huid ongelijk dichtgroeit, de optimale bescherming neemt zo af en het roestproces blijft onderhuids geactiveerd.  

Wat zijn de grootste vijanden van RVS?

Roest vast staal bestaat bij de aanwezigheid van zuurstof en dus moet het kunnen ‘ademen’ om te blijven beschermen. Zoals hierboven omschreven, kan RVS weldegelijk roesten. In de praktijk zijn er twee boosdoeners aanwijsbaar die de zuurstoftoevoer beschadigen. Het roestproces start wanneer het staal in contact komt met onderstaande middelen.

Chemische middelen  

Vijand nummer 1 van RVS is chloride. Als het ware trekt chloride schadelijke waterdamp door de oxide-beschermlaag. Deze waterdamp activeert onderhuids corrosievorming en daarmee is het roesten gestart. Chloor vind je in schoonmaakmiddelen maar bijvoorbeeld ook de buitenlucht aan zee of bij het (zwembad)water is chloorhoudend. 

Aanvliegroest 

Aanvliegroest zijn rondzwevende ijzer-/stofdeeltjes met roest waardoor de kans op besmettingscorrosie (mee roesten) bestaat. Dit komt voor bij industrieterreinen, in de nabijheid van trein-/tramspoor of in een fabriek dat ijzer in dezelfde ruimte verwerkt. 

GEBA-Reinigingsdiensten is de partij voor het onderhoud reinigen en schoonmaken van al het roestvrij vast staal binnen buiten. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 

Roest vast staal